maandag 22 november 2010

Surprise

Nu Oudste in groep 5 zit sluipt het woord surprise ons huis binnen. De lootjes in de klas zijn getrokken. En uiteraard, Oudste trok degene die haar het vaakst pest.
Na een aantal Zeer Ernstige Gesprekken met Oudste en - als het uitkwam - haar beste vriendin heeft ze eindelijk een manier gevonden om de pestkop op te laten houden.
Ik begon nog onschuldig met 'zeg het dan tegen de juf'.
Maar de juf doet er niets aan, Oudste moet het zelf oplossen.
'Waarom pakken ze mij nou altijd,' vroeg Oudste met een sip gezicht.
Omdat ze kwetsbaarheid ruiken als ware het haaien, schat.
Ik adviseerde haar niet te laten merken dat de pesterijen haar pijn doen.
Maar dat lukt niet. Dreigen de pestkop uit het zicht van juf pijn te doen ook niet.
Weer een Zeer Ernstig Gesprek.
Dit keer met een ander vriendinnetje. Die adviseerde om heel hard 'KAPPEN NOU' te gillen. Want bij haar hielp het áltijd, voegde ze er nog aan toe.
Samen oefenden we even.
'Kappen nou,' zei Oudste.
'Nee, lieffie, da's niet boos genoeg,' zei ik.
'Kappen nou,' probeerde ze nog eens.
'Nee, nog te lief.'
'Kappen nou,' blafte Oudste.
'Ja! Zo moet het!', zei ik trots.
Om er aan toe te voegen dat de volgende stap drastischer zou zijn.
'Dan schop je hem maar een keer echt in zijn ballen,' adviseerde ik.
Oudste keek me met grote ogen aan.
Was ik niet degene die altijd, áltijd zei dat je geschillen met woorden op moet lossen?
Ja. Klopt.
Maar ik weiger om Oudste te laten pesten. No matter what, ze gaat niet hetzelfde meemaken als ik. Als ze zo kwetsbaar blijft, wordt ze gepest tot op (of na) de middelbare school.
No way, José!
Gelukkig bleek het niet nodig, 'kappen nou' werkt prima.
Vandaar dat Oudste het geen probleem vindt voor haar treiterkop een surpirse te moeten maken.
Zondag knutselde ze ijverig een telefoon. Er moet nog een oplader bij. Want het scheetkussen past niet in de telefoon. Alleen de chocoladeletter.
Tot ook de oplader klaar is laat ieder gezinslid hier zich regelmatig met tranen op de wangen op het scheetkussen vallen. Die surprise kan nog wel even wachten.

11 opmerkingen:

 1. Slechte zaak dat de juf en de school pesterijen niet serieus aanpakt! Jongste is ook heel erg gepest, maar dit werd door school heel goed aangepakt! Fijn dat ze nu van zich af durft te blaffen en dat het helpt! Nu nog even je flink uitleven op het gedicht want de surprise is erg braaf voor een pestkop!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hm, ik vind het ook wel heftig hoor, dat de juf zo weinig doet.
  Maar petje af voor oudste, dat ze zomaar 'gewoon' een suprise maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Knap van haar dat ze een keurige, beschaafde surprise gemaakt heeft! Ik had de dikste, ranzigste en meest stinkende drol gemaakt die ooit op vijf december vertoond is..! Fijn dat haar Kappen nou! werkt, maar waar is inderdaad de juf in het hele verhaal!?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nah wat stom dat school niets doet. Schreef toevallig vandaag ook een logje over pesten en in het geval van oudste destijds deed de school juist heel goed haar werd. Precies zoals dat nu, dat mag ik hopen tenminste, als het gedoe van nu ook (al) de school bereikt heeft, ook weer doet.
  Als je kind gepest wordt dan doet dat zo'n zeer. :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 5. aha, dat is een goede tip - die ga ik eens uittesten se - en toch mooi dat ze de surprise gewoon maakt ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De pesterijen an sich zijn nog niet zo heel ernstig hoor. Meer als dingen afpakken enzo gebeurt er volgens mij niet. Maar juist om te voorkomen dat het in de loop der jaren wel erger wordt, moet Oudste nu van zich af leren bijten. Desnoods met haar vuisten :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi,

  Kom even via Floor bij je binnen wandelen, balen van z'on etterbak bij je dochter in de klas, Ik ben waarschijnlijk de slechste opvoeder allertijden maar ik heb altijd tegen mijn puber&puber gezegt als ze lopen te etteren maak je daar gelijk een einde aan door een iemand gelijk weer even op zijn plaats te zetten en als ze je aanraken mep je gelijk terug oeps.... ik weet zo slecht maar het werkte uitstekend met hun eigen zelfvertrouwen, succes met de suprise, mis hier de gezellig sint echt in Zweden.

  liefs Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ik had als suprise een grote pestkop gemaakt!
  manja

  BeantwoordenVerwijderen
 9. schandalig dat de juf er niets aan doet. lekker makkelijk zeg om alles in handen te leggen van je dochter..zij hoort hoe dan ook je kind te berschermen en t leren hoe je zoiets t beste kan aanpakken( zei de exjuf, die zelf gepest is als kind dus weet wat een gepest kind voelt en hard ten strijde trok tegen pesters!)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk zou zijn als de telefoon zou werken en zou zeggen bij het opnemen: "Kappen nou!!" ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Goed zo! Ik ben vroeger ook vreselijk gepest: goed dat je haar voor zichzelf leert opkomen! Ik probeer dat ook bij mijn Middenvelder: ik wil niet dat hij dezelfde problemen krijgt als ik. ik snap je helemaal...

  BeantwoordenVerwijderen

Roeptoetert u maar!