maandag 23 januari 2012

De basiscursus

Ik waarschuw u alvast: dit wordt een zweverig, blij logje. Wie meer van klaag- en zeiklogjes houdt, moet deze maar even over slaan.

Ah, u bent er nog? Mooi, dan kan ik u eens haarfijn uit de doeken doen hoe het allemaal ging op de basiscursus Cranio Sacraal Therapie.
Vier dagen maar liefst, of nee, eigenlijk drieënhalf want donderdag hoefden we er pas ’s middags te zijn.

Met een knoop in mijn maag arriveerde ik op de cursuslocatie in Bussum. Om tot mijn opluchting te merken dat er geen alternativo of zweefteef te bekennen was. Negen vrouwen en één man in de leeftijd van 30 tot 50 jaar schoven om de tafel aan. De docente was een kleine Surinaamse. Zo eentje met een groot hart die toch net streng genoeg is om je aandacht bij de les te houden.

Die eerste middag ging het vooral om wat we konden verwachten, de huishoudelijke regels en het verplichte voorstelrondje. Maar aan het eind van de middag mochten we dan toch naar de behandeltafels. Tijd voor actie.
Met mijn handen op de schouders van degene op de tafel ontspan ik me en wacht tot er iets komt. Ik denk een beweging te voelen maar weet niet goed of het echt is of dat de wens de vader van de gedachte is. Maar als de docente haar handen op de mijne legt, is het er. Een krachtige golfbeweging van buiten naar binnen en weer naar buiten enz. Wauw! Wat gebéurt hier? Ik kan niet anders dan, gevoelsmatig, helemaal mee gaan in de golfbeweging. Alsof al mijn cellen me hiertoe dwingen, ik kán gewoon niet anders. Ik ben er zelf beduusd van. Maar geniet tegelijkertijd met volle teugen. ’s Avonds thuis ben ik bekaf. Alle spanningen laten los.

De volgende dagen gaan we verder met verschillende technieken op allerlei plaatsen van het lichaam. En steeds beter vind ik het craniosacrale ritme en steeds meer geniet ik van wat er onder mijn handen gebeurt. Ik kan het. Ik voel het. Ik doe het en ik geniet er nog van ook!

De feedback die ik terugkrijg van de andere cursisten is goed. Toch voel ik me nog onzeker. Op de laatste middag doen we een complete sessie op elkaar. Voordat we mogen beginnen nemen we de technieken nogmaals door. Ik stel veel vragen om bevestiging te krijgen van wat ik voel. Voel ik een ‘bal van energie’ en voelt het als ‘kleien met energie’? ‘Dat is het precies!,’zegt de docente en ik zucht opgetogen.

Bij het afscheid nemen drukt ze me op het hart vooral door te gaan.’ Lieverd, ik zou niet anders kunnen,’ denk ik. Ik ben compleet verslaafd. Wie had gedacht dat het geven van cranio nog duizend keer fijner zou zijn dan het ontvangen? En dat vond ik al zo geweldig fijn. En ooit gaan mensen me daar nog voor betalen ook!!

Op weg naar huis schiet me een regel uit een liedje te binnen: ‘I found my meaning in this life.’
(En prompt reed ik verkeerd. Haha, I found my meaning but lost direction.)
Ik ben er heftig door geroerd. Het voelt als thuiskomen en maakt me diep, diep gelukkig.

11 opmerkingen:

 1. Mens! Wat fijn!!!
  En wat goed dat je deze stap genomen hebt... heel erg cool!

  Ik ben nu zo'n 3 keer geweest voor zo'n behandeling. En ik voel me er enorm fijn bij. Dus, goed dat er mensen zijn zoals jij die dit kunnen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig Natasja! Geniet maar van het gevoel, heerlijk he als alles op zijn plaats valt :-).

  Liefs Marielle

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lieverd, een hele dikke knuffel voor je!
  Je bent een mooi mens.
  Dat gevoel van thuis komen... het weten dat je de juiste keus hebt gemaakt... daar doen we het voor!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat geweldig! Dat het zo goed uitpakt! Mijn echtgenoot zou er ook goed in zijn denk ik, die heeft er nooit een cursus voor gevolgd, maar doet dit intuitief. Altijd erg fijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat geweldig. Jij bent er zo door gegrepen. Het moest ook wel goed gaan. Heel, heel, heel blij voor je.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Fijn dat je je bestemming hebt gevonden!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bijzonder eigenlijk, hoe dit op je pad is gekomen. Jij die altijd met cijfertjes zit te werken! Echt gaaf! Heel veel succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wauw, wat leuk zeg! Mooi dat dit zo bij je past.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. En wanneer begint het zweverige???...haha...
  Fijn hoor, dat je mee kunt gaan in de golfbewegingen, en zo je eigen pad gevonden hebt...niet meer verkeerd afslaan hoor!!!pppfffrrrttt...
  Warme groetjes, Margot

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Racoon! Schrijft superteksten... Ik heb ooit de tekst van één van hun liedjes aan middelste gestuurd.
  Pas een paar maanden geleden vroeg hij eens aan mij welk liedje dat ook al weer was.... Het had dus meer indruk gemaakt dan ik verwacht had! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. We bieden leningen aan alle eerlijke personen voor de noodzaak om verschillende projecten uit te voeren (waaronder de aankoop van appartementen, autoverkoop, investeringsleningen, schuldaflossing, huurbetaling of andere personeelskosten).

  E-mail: info@creditfinance-bank.com
  WhatsApp-nummer: +33784505888
  Website: https://creditfinance-bank.com

  BeantwoordenVerwijderen

Roeptoetert u maar!